неделя, 17 април 2011 г.

Простатата: второто сърце на мъжа

Около 500 хил. българи страдат от увеличена простата. Близо 90% от тях се притесняват да се консултират с лекар
“Има едно неписано правило, че ако човек живее до 100 години, то 100% ще заболее от хипертрофия на простатната жлеза, т. е. колкото по-дълго живее, толкова по-вероятно е в определен момент да настъпят подобни изменения“, обяснява проф. Петър Панчев, ръководител на Катедрата по урология към Медицинска академия - София


Митът за силните мъже отдавна е развенчан. Според лекарите мъжете боледуват по-често и живеят по-малко от жените, въпреки че имат по-здрава опорно-двигателна система и повече андрогени (мъжки хормони), които ги тласкат към лидерство и изява. Именно затова профилактиката е много важна, особено между 35-ата и 50-ата година, когато първите сериозни здравни проблеми започват да спохождат мъжете. С настъпващите промени трябва да са запознати както те самите, така и жените около тях, убедени са специалистите.
Последните проучвания показват, че хроничното възпаление на простатата при мъжете е едно сериозно клинично и социално заболяване. Освен чисто физическото увреждане при мъже с подобни проблеми се наблюдава и изключително силно психично разстройство, което им пречи да водят пълноценен живот. Половината от българите между 40 г. и 70 г. например имат проблеми с потентността си. Тъй като в мъжкия мозък сексът заема централно място, силният пол изпада в тежки депресии след полови неуспехи. А в случая


простатата
се оказва ахилесова пета


Близо 500 хил. мъже у нас са с увеличена простатна жлеза. Около 50% от господата на възраст над 50 г. и 80% от тези над 80-годишна възраст страдат от доброкачествен тумор (аденом) на простата. Поне 40 на сто от тях могат да се отърват от скалпела при навременно диагностициране и подходяща терапия, твърдят още лекарите. По думите им у нас годишно злокачествен тумор на жлезата се открива при близо 2000 мъже, а други 1500 умират от това заболяване. Въпреки това почти 90% от българите се срамуват от подобни прегледи.
При сравнителен анализ на заболеваемостта в Америка, Европа и Азия се оказва, че смъртността например е по-ниска в Азия, отколкото в Европа. В Сингапур, Хонконг и Япония тя е между 0.4-1.3 на 100 хил. мъже, докато в страните от ЕС варира между 3.6 и 6.8 на 100 хил., а в САЩ е средно 1.2 на 100 хил. Експерти на Световната здравна организация обясняват тези цифри със социално-икономическото развитие на различните региони. Те считат, че заболяването е характерно за високо развитите общества, където мъжете са подложени на повече фактори, водещи до изменения на простатната жлеза, а и не само на нея. Така например, ако азиатци се преместят да живеят в САЩ, те боледуват от увеличена простата също толкова често, колкото и американците.



Жлезата, която е с размер на орех, е локализирана зад пикочния мехур и пред ректума. Функцията “ е да произвежда рядка, млечна, алкална течност, която се смесва със спермата

В повечето случаи обаче липсата на адекватно лечение драстично влошава качеството на живот на мъжете, независимо от това къде живеят те.
За да реши да се обърне към специалист, човек трябва да е запознат с това



какво представлява
тази жлеза
и кога увеличаването “ се счита за заболяване.


Препъникамъчето, наречено простата, е жлеза с размер на орех - около 20 грама с размери 4х3х2 см. Тя е локализирана зад пикочния мехур и пред ректума. Функцията “ е да произвежда рядка, млечна, алкална течност, която се смесва със спермата. Секретът се отделя непрекъснато, но при липса на полов акт се изхвърля чрез урината.
Жлезата оформя маншон около мъжката уретра (каналчето, през което преминават урината и семенната течност в пениса). Обвита е от фибромускуларна капсула (фиг. 1). Тази капсула не е хомогенна, а е съставена от зони на гъста съединителна и мускулна тъкан, която с годините се разраства и притиска каналчето (фиг. 2 и фиг. 3).
Въпреки напредъка на съвременната медицина все още се знае твърде малко за факторите, водещи до уголемяването на простата. “Счита се, че аденомът е продукт на възрастовите изменения в организма на мъжа, и то най-вече на тези, свързани с настъпващите хормонални промени. Има едно неписано правило, че ако човек живее до 100 години, то 100% ще заболее от хипертрофия на жлезата, т. е. колкото по-дълго живее, толкова по-вероятно е в определен момент да настъпят подобни изменения. Иначе причините могат да бъдат различни - инфекция, фамилна обремененост, нарушаване на кръвообращението в малкия таз, нездравословен начин на живот и т. н.“, обяснява проф. Петър Панчев, ръководител на Катедрата по урология към Медицинска академия - София. Според него обаче всяко правило си има изключения. Наскоро например прегледал мъж на 104 г., при когото не се наблюдавало увеличение на простатната жлеза.
Специалистите разграничават


две фази на растеж
на простатата


Първият начален тласък е през пубертета, а следващият - около 40-те години на мъжа (в зрелостта). Следва период на по-бавен растеж през целия останал живот. Всяко следващо рязко уголемяване на простата се счита за неестествено и трябва да се лекува.
Простатитът е първият етап на това възпаление при мъжете и може да се появи още в тийнейджърските им години, обясняват уролозите. Силното желание за уриниране, честото изпускане или ставането до тоалетна през нощта са симптоми, които трябва да накарат всеки българин да посети личния си лекар. Лечението е предимно медикаментозно.



Етапи на уголемяване на простатата

и стесняване на уретрата


Доброкачествената простатна хиперплазия (наречена още аденом) се среща най-често при мъже над 50-годишна възраст. Характеризира се с постоянно задържане на урина, хронична бъбречна недостатъчност, камъни в пикочния мехур и появата на кръв в урината. Тогава задължително се назначава медикаментозно лечение, а в напреднала фаза на заболяването - оперативно.
Ако става въпрос за карцином на простатата обаче, към всички изброени досега симптоми трябва да се добавят и затрудненията при ерекцията, болезнената еякулация и сковаността в долната част на гърба или таза. Съществуват различни подходи за лечение на злокачествените тумори, като специалистите избират най-подходящия или комбинират няколко метода в зависимост от конкретния случай - хирургична намеса, химиотерапия, лъчетерапия,



хормонална терапия или нещо друго.
Най-коварният момент


при доброкачествените и злокачествените изменения на простатата е, че те не могат да се различат по симптомите. “Част от симптомите са възпалителни - често уриниране, парене и т. н. Останалите се дължат на механичното притискане на пикочния мехур от увеличената простатна жлеза - затруднено уриниране, изпускане на капчици урина и други“, уточнява проф. Панчев. По думите му в повечето случаи мъжете страдат само от аденом на простатата, при който фаталният изход се среща много рядко. Понякога обаче е възможно паралелно с него в жлезата да се развие и карцином (рак на простатата). Съвременните познания за двете заболявания показват, че механизмът на развитието им е един и същ. Отговорен и за двете е тестостеронът, особено когато той е в по-големи количества. “След преработка в простатната жлеза този хормон става по-активен и следователно по-опасен за нея“, обяснява проф. Панчев.
В простатата се изработват определени вещества, които осигуряват пълноценна сперма. Според проучване на група руски учени между сексуалния живот на мъжа и увеличаването на простатата има пряка връзка. Редките полови контакти водят до натрупването на стрес, който влияе негативно върху жлезата. Така че, ако мъжът не води редовен полов живот, има известен риск от развиването на простатит.


По принцип хората под 40-годишна възраст
трябва да правят секс поне
3-4 пъти седмично


Колкото по-дълго човек запази “сексуално мълчание“, толкова по-пагубно е това за него. Опасен е и “накъсаният ритъм на полов живот“ - когато човек е откъснат за дълго от интимния си партньор. След възстановяване на близостта между тях те се отдават на активни полови контакти след неколкомесечно прекъсване. Това от своя страна води до увеличаване на кръвообращението в малкия таз. Възможно е кръвта да застои в простатата и да предизвика възпалителен процес. А той съвсем не е безобиден - жлезата престава да се справя с ролята си на “второ сърце на мъжа“, т. е. изработва много по-малко хормони и биологично активни вещества, които обаче са точно толкова важни за мъжа, колкото и кръвообращението, зависещо от сърцето.


Доскоро заболяването на простатата не можеше да се лекува успешно, но съвременната медицина предлага много ефикасни методи - както консервативни, така и оперативни.
Медикаментозното лечение се разделя на няколко групи - типични фармацевтични препарати, лекарства от растителен произход и такива за потискане на андрогените (хормони, които контролират растежа на простатата). Медикаментите имат за цел да облекчат симптомите и да възстановят (доколкото е възможно) нормалното уриниране. Те обаче не оказват влияние върху размера на простатата, т. е. не водят до намаляване на нейния обем. Най-често употребяваните медикаменти са Prazosin, Terazolin, Alfuzolin, Indoramin, Doxazasin и т. н. В практиката се използват и медикаменти, които блокират синтезирането на андрогени в простатата и по този начин я предпазват от уголемяване. В тази група са препарати като Cyproterone acetate, Flutamide, Casodex и др. Лекарствата от растителен произход пък включват екстракти от тиква до коприва. Един от популярните в тази група препарати е Tadenan (спиртен екстракт от кората на африканска слива).
Народната медицина пък препоръчва консумацията на храни, богати на микроелемента цинк, който оказва благоприятен ефект върху простатата, както и върху половите органи въобще. Препоръчителната дневна доза цинк е 12-15 мг. Естествените източници на този микроелемент са месото, черният дроб, морските продукти, пшеничните зародиши, бирената мая, тиквените семки, яйцата и обезмасленото сухо мляко. Мъжете с проблемна простата трябва да избягват пикантните ястия - чушки, горчица, кетчуп и силните подправки.
Лекарите съветват мъжете с подобни оплаквания да правят специални упражнения за подобряване на кръвообращението на простатата. Защото както твърде дългото стоене прав, така и заседяването пред компютъра водят до проблеми. Например: “Лягате на гръб и в продължение на 10 минути имитирате каране на велосипед“ или “Поне 5-10 минути на ден ходете на място с високо повдигнати колене“. Уролозите често препоръчват и специфични масажи на простатата, но едно паралелно проучване е доказало, че ефикасността на половия акт е десет пъти по-голяма. Така че редовният полов живот е за предпочитане. В съвременната медицина се използват и методи като хипертермия (изкуствено повишаване на температурата на тялото), балонна дилатация (раздуване на поставено в уретрата балончe за 5-10 минути), простатни стентове (използват се като алтернатива на временните или постоянните катетри) и т. н.

Простатни масажьори можете да намерите в нашите магазини или да поръчате от нашия е-магазин

Мариана Тодорова
temanews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads