сряда, 5 януари 2011 г.

Интересни факти за целувката


Учени са установили, че през целия си осъзнат живот човек се целува средно 14 дни.

Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа, предаде Информационна агенция КРОСС.

Въпреки споровете преобладава мнението на учените медици, че целувката, общо взето, е полезна. Доказано е, че докосването с устни е цял букет от сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка (по-добре от дъвката например) нормализира киселинността в устата.

Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи. Но има и вреди! Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95 процента от тях не са опасни. Различни са целувките в разните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.

Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. (Обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла.) В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.



Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филм.

Германците са най-любвеобилната нация. Те се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads