сряда, 15 септември 2010 г.

Секс, лъжи и видеочат

„Търсим момичета, с навършени 18 години, приятна външност, за работа като еротичен видеочат модел от вкъщи. Много добро заплащане и гъвкаво работно време”. Интернет в последно време изобилства от такива обяви, звучащи като работа-мечта и затова решихме да се срещнем с еротичния видеочат модел Кристина и надникнем какво се случва от другата страна на камерата.

Секс, лъжи и видеочат

Какво представлява работата на еротичен видеочат модел? Заставаш пред камерата и флиртуваш с онлайн потребителите, които присъстват в чат канала. Те виждат теб, но ти тях – не. И ти пишат. Своите желания, споделят фантазии или лични неща. Влизаш в роли. Играеш добра или лоша, загадъчна или приятелски настроена. До момента, в който някой от тях те покани да се видите насаме в „Private” режим. Тогава всяка минута прекарана с теб струва пари. В зависимост от часовата зона и натовареността на сайта може да струва и повече пари. Тогава потребителят може да пожелае от теб да му изпълниш фетиш фантазия, да направиш стриптийз или дори да получиш оргазъм, стенейки неговото име.
Според статистика на Би Би Си, професията на еротичен видеочат модел става все по-търсена и практикувана. Един от най-популярните сайтове на Острова твърди, че пред камерите му ежедневно застават над 27 000 модела от най-различни точки на света, а потребителите наброяват 17 милиона, като ежедневно се регистрират 12 хил. нови потребители. В България точна статистика по въпроса няма, но едно е сигурно – все повече сайтове се появяват, все повече се рекламират и предлагат примамливи възможности за работа.

Една обява във Facebook, която ми излиза ежедневно, например, обещава че могат да се изкарат до 4000 лева месечно с тази работа, в зависимост от това колко време работиш. Дава ти възможност за анонимност – имаш право да скриеш лицето си, ако желаеш. Работиш от вкъщи колкото време искаш и когато пожелаеш. Винаги можеш да прекратиш ангажимента. И завършва с многозначителното: „Ако не знаеш какво да правиш, значи не си за тази работа”.

До тук всичко звучи изключително примамливо – максимални пари с минимален ангажимент за по-отворени личности. От друга страна, моралната граница е размита – определението на това занимание варира от невинно забавление до проституция и порнография.

Ето и тънката разлика между това да си еротичен видеочат модел, проститутка и порно актриса. За разлика от проституцията тук няма реален акт. За разлика от порното пък има личен и риалити елемент. Голяма част от моделите са най-обикновени момичета, не са напомпани със силикон и отракани порно актриси. И най-вече – когато пожелаят нещо от теб, което не ти харесва – просто казваш „не” и излизаш офлайн.
Според българското законодателство „похотливото показване на плът” спада към порнографията. Законът определя за порнографски материал този, който „изобразява открито сексуално поведение”, а по отношение на проституцията дефиницията гласи: „дейност, извършвана от дадено лице за задоволяване сексуалните потребности на друго лице срещу някакво възнаграждение”. Законовите ограничения, обаче са внимателно заобиколени от компаниите в бранша.

Всеки един сайт изрично подчертава, че неприлични или сексуални желания не се сбъдват пред камерите му. Кой знае какво се случва, когато минеш на „Private” режим. Всъщност всички знаем – реализират се еротични фантазии, говори се „мръсно” и се влиза в роли. При това положение, кой може да ограничи двама души да правят това в частния си разговор пред видеокамерата?

Желанията обаче са предимно сексуални. Може би необичайни, а необичайно желание може да означава да разкажеш на полуголо непознато момиче как не ти върви в работата и да я помолиш да събуе чорапогащника си бавно за теб, например.

В зависимост от компанията момичетата могат да работят в специално предназначено за целта място – апартамент, оборудван с камери и декори. Но напоследък все повече фирми предлагат да се работи от вкъщи, от личния компютър, което от една страна разширява възможностите на компанията да работи с неограничен брой модели, на които не се налага да осигури „работно място”, от друга – моделът е по-спокоен по отношение на собствената си ангажираност и анонимност.

„Изненадвам се, че досега не са ме търсили журналисти и че не съм чела почти нищо по въпроса за този бизнес в България” е едно от първите неща, които Кристина ми казва при срещата ни. Тя е работила 2 години като модел пред камера, след което се захваща с набирането на модели за същия сайт.

КАК СЕ ЗАПОЧВА?

„Желаещите да бъдат модели ни намират лесно, не е необходима специална реклама. Повечето са момичета, но има и желаещи момчета. Повечето от тях разбират от Интернет или от приятели, които са пробвали. Срещам се с тях, за да ги видя на живо и да преценя поведението им пред камера и после им давам известно време за пробен период. Много други сайтове обаче работят без пряк контакт с потенциалните модели, което е рисковано за самите модели – лесно могат да ги излъжат за пари. Не е трудно да започнеш в този бизнес, защото за начало не се изисква нищо друго освен желание, компютър и камера и да знаеш английски”, разкрива Кристина.

Причината, поради които все повече момичета и момчета стават еротични уебкам модели е разбира се финансова преди всичко. „Парите са винаги причина, други го правят от суета – това е една професия, в която всеки ден получаваш комплименти за външността си, говориш с мъже, които те желаят и това винаги подсилва самочувствието”, споделя Кристина.

КАК СЕ ИЗКАРВАТ ПАРИ ПО ТОЗИ НАЧИН?

Реалните пари се печелят от прекарване на време в „Private” режим с един клиент и се заплащат на минута. Към този частен разговор могат да се включат и „воайори”, които само наблюдават, без да могат да взимат участие и дори да се отчита присъствието им. Цените на минута варират от 1 лв. до 2.50 лв. От 30% до 50% от тези пари са комисионна за сайта посредник. Обикновено се заплаща по банков път на определен интервал от време, например седмица или месец и то след натрупване на определена сума. Затова и целта на модела е да прекарва възможно най-много време в натоварените зони и да се опитва да привлече клиенти, с които да се видят насаме.

Секс, лъжи и видеочат

ЕРОТИЧНИ ВИДЕОЧАТ МОДЕЛИ

Те са предимно млади момичета, които в повечето случаи учат или са притиснати финансово от обстоятелствата. Тъй като желанията на потребителите са най-различни, се търсят най-разнообразни типове телосложение, възраст, цвят на косата и кожата (в Щатите например установяват предпочитание към по-пълни момичета).

„Не е необходимо да си класически красива или слаба или руса, тъй като се търсят най-различни неща в Интернет. Поведението пред камерата е това, което може да ти донесе повече клиенти. С практиката си се научих как да показвам най-доброто от себе си, кой е добрия ми профил и изкусителен поглед. Тъй като основната идея е да задържиш максимално вниманието върху себе си можеш да избереш да бъдеш загадъчна или пък да флиртуваш безсрамно. Артистичността и комуникативността са ключови, но те се развиват с практиката. Затова и много от момичетата набират самочувствие и започват да инвестират повече във външния си вид”, казва професионалистката.

Заветната цел на момичетата е редовният клиент. „Моделите могат да сменят костюми, да бъдат по-атрактивни и изобретателни, за да привлекат повече редовни клиенти. Избират интересни теми за разговор, търсят начини да провокират потребителите и проявяват не малка доза артистичност. Трябва да можеш да флиртуваш. Да знаеш точно как да представиш тялото пред камерата, за да изглеждаш най-добре”, разказва Кристина.

Има момичета във видеочатовете, които си търсят съпруг или някой, който да ги издържа. Не са редки и измамите, когато модел се представя в неприятна ситуация и моли да му бъдат преведени пари, по думите на Крис.

ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЖЕЛАНИЯТА

„От еротичните видеочат модели потребителите искат сбъдване на желанията, които по една или друга причина не се случват в реалността – много често това са фетиши и сексуални желания, от които се срамуват, проявяват поведение, което потискат в реалния живот. Сигурно не ви се вярва, но някои хора просто искат най-обикновен човешки разговор – някой да ги изслуша, да се оплачат или да поискат съвет. Други намират отдушник от връзката си, вместо да изневеряват в реалността”, разказва Кристина.

По отношение на националността Кристина споделя своето наблюдение, че немците са по-възпитани и сдържани в желанията си, докато контактите с хора от арабския свят са чисто сексуални и дори животински. Италианците и американците също са големи любители на еротичните видеочатове, като американците често търсят и връзка по този начин.
„Повечето ни клиенти са самотни. Други имат желания, за реализацията на които се срамуват да помолят половинката си. Срамежливите намират в еротичните видеочатове начин да преодолеят страха си от общуване. Трети са необвързани, но много заети и така намират начин да задоволят желанието си за комуникация. По възраст варират – има и много млади, които все още изследват желанията си, има и много възрастни. Влизат и женени, и неженени, дори се случва жени да влизат”, допълва тя.
Кристина разкрива още, че не рядко се случва клиентите да се влюбват в моделите. „Имало е случаи с предложения за съжителство и брак. И аз съм получавала такива, но не съм излизала от границите, за да се видя лице в лице с клиент – притеснявам се, естествено, че може да попадна на някой психопат”.

Еротичният модел продължава разказа си: „Иначе, що се отнася до секс, искат изпълнение на фетиши. В моята практика едни от най-разпространените желания са секс играчки, фетиш за крака или за чорапи. В чатове, където има повече от едно момиче, потребителят може да ги помоли да се връзват или да влизат в роли. Клиентът може да поиска да покажа само определена част от тялото си или да изпитам оргазъм пред него. Може да поиска да си му „господарка” или да разкриеш собствените си еротични фантазии. Игри с восък или лед са често срещани. Танци и стриптийз също. Въпрос е на въображение и освободеност да изпълняваш по-нестандартните желания”.

АНОНИМНОСТ

Анонимността е друг примамлив дар на индустрията. По собствен избор можеш да решиш дали да покажеш лицето си или да ограничиш излъчването за определена страна, а моделите се задължават договорно да не се свързват с клиенти извън чат каналите или да издават каквато и да е лична информация. Друго, което нямат право да правят еротичните видеочат модели е да се появяват по телевизията или да стават известни на обществеността по друг начин, отново по причина, че могат да бъдат разпознати. „Аз лично съм се снимала извън България и мога да предположа, че е възможно да ме разпознаят например във Франция или Испания, но в България – не”.

ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

„Имало е случай, в който в апартамента, в който се снимахме, влезе побеснялото гадже на една колежка. Очевидно тя не му беше казала с какво се занимава. Затова сега не отказваме на моделите, които работят за нас да покажат на гаджето си работното си място, ако това ще им спести проблеми. За съжаление е имало случаи, в които гаджета са пребивали момичета, след като разберат за работата им”, разказва Кристина. „Аз лично никога не съм го крила, но естествено това върви ръка за ръка с риска да се сблъскам с предразсъдъци от страна на близки хора и доста разочарования”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads