четвъртък, 22 юли 2010 г.

Обрязването при жените


В Египет обрязват над 6000 момичета на ден

80 процента от жените са жертва на тази практика


Над 6000 момичета дневно са подлагани на обрязване в Египет. На брега на Нил обичаят е разпространен както сред мюсюлманките, така и сред християнките. 80 процента от жените са станали жертва на тази практика, съществуваща от времената на фараоните.

Обрязването гарантира чистота - главното условие за бъдещата женитба. Ако това е бъде направено, жената през цялото време ще има нечисти помисли и няма да се занимава с домакинството. Според вярванията, с обрязването се гарантира и сдобиването с мъжка рожба.

Интимните отношения са абсолютно табу в Египет. Жените не говорят за секса дори една с друга. Много от тях не знаят за възможните последици от обрязването - кръвотечения, инфекции, безплодие.Обрязването при жените

Мерват и Самах са първите девойки, завършили медицински факултет и станали сътруднички на Египетската асоциация за глобално развитие. Те работят в центъра за санитарна помощ, създаден за жените в техния район. Самите те са били жертва на обрязването. Беше най-черният ден в живота ми, спомня си Самах. Бях на осем. Жените насила ме хванаха и е накараха да си разтворя краката. В моето село тази операция се извършва едновременно в няколко семейство. Бях виждала как обрязват и други момичета, но тогава още нищо не разбирах. Мерват пък е израсла в Ел Марг, бедно предградие на египетската столица.

В санитарния център, където работят двете момичета, е установен подход към жените. За обрязването в началото не се обелва и дума. Те предлагат услугите си за здравето на семейството, на съответната жена, на детето й. Едва когато тя се убеди в добрите им намерения, отварят дума за обичая.

Двете момичета едва наскоро са разбрали колко вредна може да бъде древната практика. Мерват с гняв си спомня, че когато стажувала в болница, докарали момиче, загубило много кръв след ритуала. Не могли да го спасят. Вярванията често пречат майките да бъдат убедени във вредността на обичая. За да защитят обрязването, те се осланят на думи на пророка Мохамед. В Саудитска Арабия не обрязват жени, значи религията тук няма никакво отношение, казват момичетата. Чистотата идва от възпитанието, смятат те. Всяка жена, която си тръгва разубедена, е победа за тях. Случва се обаче, когато тя се върне вкъщи, да послуша мъжа си и да се подчини на традицията.Обрязването при жените

Нищо не променят нито конференциите по темата, нито речите на министрите или мюсюлманското духовенство. Зад стените на залите не прониква нищо. Трябва да се направи кампания и сред мъжете, а ние не сме най-подходящите за тази задача, казва Мерват.

От 1997 година обрязването на жени е забранено официално в Египет, с изключение на случаите, когато се налага по здравословни причини. Тази вратичка обаче се използва от мнозина лекари. Операцията струва 70 фунта (10 евро).

В бедните райони обаче никой не спазва закона. Операцията се извършва от баба, наречена дая и излиза пет пъти по-евтино. Прави се без дезинфекция и често води до смърт. За жената дая, която по съвместителство се занимава с лечение, това е доходен бизнес.

През тази година Мерват и Самах са работили шест месеца с такива жени. Обещавали са им пари за всяко несъстояло се обрязване. Ако се откажат от обичая, им помагаме да получат патент за лечителки. Но най-голямата победа вече е удържана. По-малките им сестри са избегнали тази участ.

www.ero-market.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads